Doprava zdarma
při nákupu nad 850 Kč
  • můj košík
  • Přihlásit se
Fotka 1

Pak gimin, wet-hulled, Sumatra

Do 2 dnů

147 Kč
Cena bez DPH: 127,83 Kč
koupit

Farma/Zpracovatel:

Pak Gimin

Chutě:

tmavá čokoláda, kořenitá, tabáková, lehce zemitá

Doporučujeme na:

Espresso

Region:

Aceh 

Nadmořská výška:

1300 až 1600 m.n.m

Odrůda:

Ateng, Gayo 1, Gayo 2, Timtim

Zpracování:

Wet Hulled

Naše pražení:

Tmavé

 

 

Tento lot  pochází od zpracovatele Pak Gimin ve vesnici Bies. Bies se nachází v kopcích západně od jezera Tawar.

Kávové třešně jsou ručně sbírány a loupány drobnými zemědělci pomocí tradičních diskových loupaček a poté sušeny po dobu 4–5 dnů na terase pokryté plachtou na obsah vlhkosti přibližně 25–40%. Zrna jsou poté okamžitě prodány společnosti Gimin, která je suší na přibližně 12% vlhkost. Takto usušená zrna jsou gravitačně tříděna a následně uložena ve skladu IKA v Takengonu. 

 

Wet Hulled Process

Indonésie je možná nejznámější svým jedinečným procesem loupání za mokra . Ačkoli jeho přesný původ je nejasný, mokrý postup pravděpodobně vznikl v Acehu během pozdních sedmdesátých let.

Popularitu mokrého loupání lze připsat potřebě producentů po rychlých platbách. To bylo rovněž přijato konkrétně mnoha výrobci, kteří postrádali sušící infrastrukturu, která byla nutná k ochraně sušicího pergamenu před vysokou vlhkostí a nekonzistentními srážkami typickými pro Sumatru. Ve vyšších nadmořských výškách se stálou vlhkostí a nepředvídatelnými srážkami se může sušení ukázat jako pomalé, riskantní a obtížné.

 

Základní postup pro mokré zpracování je následující: Třešně se sklízí a loupou na farmě nebo v její blízkosti, na malých ručních nebo motorových loupačkách. Káva se fermentuje přes noc (v malých nádržích, kbelících nebo pytlích) a následující ráno se promývá čistou vodou. V pergamenu se suší na slunci po dobu půl dne až dvou dnů, v závislosti na počasí, aby se umožnilo částečnému vysušení, které usnadňuje odstranění pergamenu.

V tomto okamžiku je obsah vlhkosti mezi 30–40% a takto se dodává zpracovateli. Mokrý odslupkovací stroj je větší, vyžaduje více energie a běží vyšší rychlostí než tradiční suchý. Po loupání je kávové zrno bělavé a poddajné a nazývá se labu. Poté je přemístěno k sušení na plachty nebo terasy, kde se zmenšuje velikost a vlhkost na 14-15%. Vývozci, z nichž většina má sídlo v Medanu, dokončí sušení na 12–13%, roztřídí a připraví se na odeslání.